POSREDUJEMO OBVESTILA: znani Nodierevi nominiranci_ke, obisk knjižnega sejma v Bologni in EU razpis

Znani nominiranci in nominiranke za Nodierevo nagrado 2023

Francoski inštitut v Sloveniji je ob mednarodnem dnevu Frankofonije, 20. marca 2024, objavil seznam dvanajstih nominiranih knjig za Nodierevo nagrado, ki se podeljuje za najboljši prevod iz francoskega v slovenski jezik. Dela, ki so leta 2023 prvič izšla v slovenskem jeziku, je izbrala žirija v sestavi Tanja Lesničar Pučko, dr. Florence Gacoin-Marks in Nina Gostiša. Slavnostna razglasitev in podelitev nagrade bo potekala junija na vseslovenskem literarnem festivalu Slovenski dnevi knjige.

Nominiranci_ke po abecednem vrstnem redu knjižnih naslovov so:
📚 Dnevnik sobarice Octava Mirbeauja v prevodu Jaroslava Skrušnýja (Cankarjeva založba),
📚  Dogodek in druga besedila Annie Ernaux v prevodu Suzane Koncut (Mladinska knjiga),
📚 Eseji I-III Michela de Montaigna v prevodu Branka Madžareviča (Beletrina),
📚  Knjiga odhodov Veliborja Čolića v prevodu Ane Barič Moder (Goga),
📚  Salambô Gustava Flauberta v prevodu Saše Jerele (Beletrina),
📚  Seyvoz Maylis de Kerangal in Joy Sorman v prevodu Maje Kraigher (Modrijan),
📚 Srce Himalaje Maud Ankaoua v prevodu Esther Daniele Kogoj (Hiša knjig),
📚 Strta ženska Simone de Beauvoir v prevodu Ivanke Sket (Hiša poezije),
📚 Tisto neustavljivo Metke Zupančič v prevodu Žive Čebulj (Hiša poezije),
📚 Ura zanosa Muriel Barbery v prevodu Špele Tomec (Mladinska knjiga),
📚 Uroki in druge zgodbe iz somraka Michela De Ghelderoda v prevodu Ane Geršak in Urše Jernejc (LUD Literatura),
📚 Vernon Subutex 2 Virginie Despentes v prevodu Jedrt Maležič (Cankarjeva založba).

Nodiereva nagrada je bila prvič podeljena leta 2018, ko jo je prejela Suzana Koncut, nato pa so sledile še Saša Jerele, Katja Šaponjić, Ana Barič Moder in Janina Kos.

Vsem nominirankam in nominirancema, med katerimi so tudi člani DSKP, iskreno čestitamo!

***

Enodnevni obisk mednarodnega knjižnega sejma v Bologni
Zadnji dan za prijavo: 27. 3. 2024

Javna agencija za knjigo RS ob častnem gostovanju Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni (8.–11. 4. 2024) organizira enodnevni obisk sejma z avtobusom za predstavnike strokovne javnosti, kot so avtorji, ilustratorji, prevajalci, založniki, uredniki, knjigarnarji, knjižničarji, mentorji Bralne značke itd. Obisk sejma bo potekal v ponedeljek, 8. aprila 2024.

Cena obiska knjižnega sejma znaša 70 evrov na osebo.
Cena obiska knjižnega sejma za študente znaša 65 evrov na osebo.

Prijavite se lahko do 27. marca 2024 oz. do zapolnitve mest na e-naslovu: miha.marinc@jakrs.si.

***

Tehnična delavnica za prijavitelje na razpis Ustvarjalna Evropa – Kroženje evropskih literarnih del 2024
Torek, 26. 3. 2024, 10.00–13.00, Vodnikova domačija Center (Stritarjeva 7, Ljubljana)

Brezplačno tehnično delavnico za prijavitelje na razpis Ustvarjalna Evropa – Kultura Kroženje evropskih literarnih del za leto 2024 (CREA-CULT-2024-LIT) organizira Motovila (CED Slovenija). Razpisna shema programa EU Ustvarjalna Evropa založnikom in organizacijam s področja knjige, založništva in branja ponuja sredstva za prevajanje, objavljanje, distribucijo in promocijo svežnja leposlovnih del iz in v upravičene jezike.

Na delavnici bodo prijaviteljem na razpis svetovali, kaj upoštevati pri prijavi, in jih opremili z vsemi informacijami o razpisu (cilji, prednostne naloge, finance, partnersko sodelovanje, razpisna dokumentacija). Gostja dogodka bo Katja Kac iz KUD Sodobnost, ene najizkušenejših slovenskih organizacij pri črpanju sredstev iz programa Ustvarjalna Evropa.

Spletne prijave so obvezne prek obrazca TUKAJ do 25. marca do 13.00.
Organizatorji delavnice vljudno prosijo za odgovorne prijave, tj. samo v primeru, da se nameravate delavnice dejansko udeležiti.