AKTUALNA OBVESTILA: literarni dogodek, delavnica o avtorskih pravicah, poziv FURS-a

Pogovor o kultnem delu Cica v metroju Raymonda Queneauja
Četrtek, 13. 4. 2023, ob 18.00, Francoski inštitut – mediateka (Breg 12, Ljubljana)

Vabljeni na dogodek ob ponatisu kultne knjige Cica v metroju Raymonda Queneauja, ki je izšel v prevodu Aleša Bergerja pri založbi Beletrina. Z Bergerjem, ki je za Queneaujeve Vaje v slogu leta 1983 prejel Sovretovo nagrado DSKP, se bo pogovarjal novinar Andraž Gombač. Na ogled bo tudi odlomek iz istoimenskega filma, ki ga je režiral Louis Malle.

Vstopnine ni.

***

Dvodnevna delavnica na področju avtorskih pravic
18. in 19. april 2023, 14.00, Društvo slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana)

Dvodnevna delavnica, ki jo organizira Društvo slovenskih pisateljev, v ospredje postavlja dve še posebej aktualni temi: avtorske pravice na spletu in prodajo avtorskih pravic na tuje knjižne trge.

O avtorskem pravu na spletu in izzivih, ki jih prinašajo sodobne tehnologije bo  predavala dr. Maja Bogataj Jenčič, ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, medtem ko bo o prodaji avtorskih pravic na tuje knjižne trge in o tem, kako lahko sami avtorji pripomorejo k čim uspešnejši prodaji, predaval večkrat nagrajeni avtor, prevajalec, urednik in založnik neodvisne pesniške založbe A Midsummer Night’s Press, Lawrence Schimel.

Več o delavnicah in predavateljih izveste tukaj.

Udeležba na dvodnevni delavnici je ob predhodni prijavi brezplačna. Prijavite se na e-naslovu natasa.cebular@drustvo-dsp.si do ponedeljka, 17. aprila 2023. V prijavi navedite svoje ime, priimek, organizacijo, ki jo zastopate, oz. področje delovanja in vaš e-naslov.

***

Obvestilo o pozivu FURS-a za vračilo MTD za samozaposlene

Društvo Asociacija obvešča, da je FURS te dni začel razpošiljati pozive za vračilo sredstev, prejetih na podlagi interventne zakonodaje (PKP ukrepi) zaradi izpada dohodka (MTD idr.).

Ta korak sledi pozivu FURS-a vsem tistim, ki so jih na podlagi podatkov iz davčnih obračunov, predloženih davčnemu organu, podatkov iz izkaza poslovnega izida in bilance stanja ipd. v sistemu prepoznali kot neupravičene do pomoči po omejitvah, sprejetih v sklopu protikoronskih ukrepov.

V kolikor ste bili upravičeni do pomoči (npr. do mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene (MTD) v obdobju od marca do maja 2020, pri čemer se je upad prihodkov ugotavljal za leto 2020 glede na leto 2019 najmanj v višini 10 %), pa ste poziv vseeno prejeli, vam svetujemo, da preverite, ali je FURS v vaše dohodke morebiti upošteval plačane prispevke s strani Ministrstva za kulturo RS. V obravnavanem primeru danes smo ugotovili, da se je zgodilo prav slednje.

Če ste tudi vi prejeli poziv, čeprav ste bili upravičeni do pomoči, je postopek preprost, saj le pošljete dopis z obrazložitvijo napake po navodilih, ki so opisani v odposlanih pozivih.

***

Intervju s Tino Mahkota

Prevajalka Tina Mahkota je gostovala v podkastu Številke novinarja Slavka Jeriča, MMC RTV SLO.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj.

Krajši povzetek je za branje na voljo tukaj.

***

80 let Malega princa

Letošnje leto praznujemo 80 let Malega princa. Znamenita knjiga Mali princ francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exupéryja je izšla leta 1943, doslej so jo prevedli v 300 jezikov, leta 1964 jo je v slovenščino prevedel pesnik in urednik Ivan Minatti. Knjiga, ki je izšla pri Mladinski knjigi v zbirki Sinji galeb, je postala ena največjih uspešnic založbe in bila prodana v več kot 160.000 izvodih.

Več o knjigi in slovenskem prevodu je za RTV Slovenija povedal Andrej Ilc, vodja uredništva za leposlovje pri Mladinski knjigi.