Aktualna obvestila: podelitev Nodiereve nagrade in Noč knjige

DOGODKI

David Diop, foto: Wikipedia
David Diop, foto: Wikipedia

Pogovor s francoskim pisateljem Davidom Diopom in podelitev nagrade Nodier
Cankarjev dom – Kosovelova dvorana, 21. 4. 2023, ob 18.00

Vabljeni na pogovor O moči prijateljstva in absurdnosti vojne s francoskim pisateljem senegalskih korenin Davidom Diopom, tudi mednarodnim bookerjevim nagrajencem (Več kot brat, MK 2020, prevedla Janina Kos). Z avtorjem se bo pogovarjala novinarka Dela Nina Gostiša. Pogovor bo tolmačen v slovenščino.

V okviru obiska Davida Diopa bosta po pogovoru podeljeni tudi Goncourtovi nagradi Slovenije po izboru slovenskih študentov: za leto 2019 jo bo prejel David Diop, za leto 2022 pa senegalski pisatelj Mohamed Mbougar Sarr (slednji bo slovensko občinstvo nagovoril po video povezavi). Ob tej priložnosti bosta razglašeni tudi Goncourtova nagrada Slovenije za leto 2023 in Nodiereva nagrada za najboljši prevod iz francoskega v slovenski jezik za 2022. Vsem nominirancem, še posebej pa našim članom, iskreno čestitamo!
Seznam nominirancev in prevodna dela:
Vrnitev v Reims avtorja Didiera Eribona v prevodu Iztoka Ilca (/*cf.)
Dežela drugih, 1. del: Vojna, vojna, vojna avtorice Leïle Slimani v prevodu Saše Jerele (Mladinska knjiga)
Smrdokavra avtorice Amélie Nothomb v prevodu Daše Helene Kobe (Sanje)
Žalost zemlje: zgodba o Buffalu Billu Codyju v prevodu Suzane Koncut (/*cf.)
Anomalija avtorja Hervéja Le Telliera v prevodu Janine Kos (Mladinska knjiga)
Vernon Subutex avtorice Virginie Despentes v prevodu Jedrt Maležič (Cankarjeva založba)
Na perišču avtorice Sophie Daull v prevodu Mateje Seliškar Kenda (Malinc)
Revna ženska: Epizoda iz sodobnega življenja avtorja Leona Bloya v prevodu Jaroslava Skrušnýja (Družina)
Maksime in misli avtorja Nicolasa Chamforta v prevodu Primoža Viteza (Mladinska knjiga)
– Amen avtorja Jacquesa Rédaja v prevodu Zarje Vršič (KUD Logos)

Vstop na dogodek je brezplačen, vendar je potrebna predhodna rezervacija vstopnic prek spleta ali na blagajni Cankarjevega doma.

Noč knjige
Od 21. aprila dalje, različna prizorišča po vsej Sloveniji

V okviru Svetovnega dneva knjige, 23. aprila 2023, bo tudi letos potekala prireditev Noč knjige, ki jo bodo po vsej državi z raznoterimi dogodki obeležile različne institucije, od osnovnih šol, knjižnic do kulturnih ustanov. Dogodki se bodo pričeli v petek, 21. aprila 2023, in nadaljevali vse do nedelje, 23. aprila 2023.

Program dogodkov je objavljen tukaj.

***
OPOMNIK: SPLETNA ANKETA
Ministrstvo za kulturo: spletna anketa o spolnem nadlegovanju in nasilju

Na Ministrstvu za kulturo RS so v sodelovanju s strokovnimi delavkami in delavci ter različnimi nevladnimi organizacijami pripravili prvo nacionalno Raziskavo o spolnem nadlegovanju in spolnem nasilju pri opravljanju dela v kulturi.

Kot so zapisali v obvestilu javnosti, imajo do spolnega nadlegovanja in nasilja ničelno toleranco, obenem pa se zavedajo, da sta oba pojava neposredno povezana z neenakostjo različnih družbenih skupin. Prva tovrstna nacionalna raziskava bo pomagala pridobiti informacije o stanju spolnega nadlegovanja in spolnega nasilja ter oblikovati predloge za zagotavljanje varnega delovnega okolja v kulturi. To je po mnenju Ministrstva le eden od korakov, ki jih mora narediti v smeri preprečevanja neenakosti in doseganja enakosti spolov v kulturi, kar bo v ospredje postavil tudi novi Nacionalni program za kulturo s spremljajočim akcijskim načrtom.

Na Ministrstvo za kulturo RS vabijo vse, ki delajo v kulturi, k sodelovanju v raziskavi o spolnem nadlegovanju in spolnem nasilju pri opravljanju dela, pri čemer lahko vprašalnik izpolnijo tudi tisti, ki z njima nimajo neposredne izkušnje. Sodelovanje v raziskavi je prostovoljno in anonimno. Anketa je odprta še do petka, 21. aprila 2023.

Spletna anketa je dostopna tukaj.