O dvojnosti in dvoličnosti z Jedrt Maležič in Ajdo Strajnar

PASICA Jedrt Malezic in Ajda Strajnar

DRUŠTVO SLOVENSKIH KNJIŽEVNIH PREVAJALCEV
vabi na pogovor

O dvojnosti in dvoličnosti
z Jedrt Maležič in Ajdo Strajnar

v torek, 18. junija 2024, ob 19.30
v Grajski kavarni Pokrajinskega muzeja Maribor
(Trg svobode 1, Maribor)

JEDRT MALEŽIČ je uveljavljena pisateljica in književna prevajalka iz angleščine in francoščine. Leta 2016 je izdala kritiško dobro sprejeti kratkoprozni zbirki Težkomentalci (LUD Literatura; nominacija za najboljši prvenec) in Bojne barve (ŠKUC, 2016; nominacija za nagrado novo mesto). Delo Bojne barve je izšlo v prevodu Ivanke Apostolove Baskar v makedonščini, zbirka Težkomentalci pa v prevodu Marjete Drobnič v španščini. Njen roman Napol morilke (Goga, 2021) je bil nominiran za nagrado kresnik, pri Gogi pa je v letu 2022 izšel tudi roman Križci, krožci. Avtoričina najaktualnejša kratkoprozna zbirka Dvoliki (Goga, 2023), ki je bila pred kratkim nominirana za nagrado kritiško sito, je tudi v fokusu letošnjega Mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti. Za prevod romana Vernon Subutex II (Cankarjeva založba, 2024) avtorice Virginie Despentes je Jedrt Maležič prejela Nodierevo nagrado za najboljši prevod iz francoščine leta 2023.

O raznolikih protagonistih_kah zgodb Jedrt Maležič, ki skrivajo svojo »pravo naravo«, o protislovjih in humorju v literaturi in življenju ter o jezikovni okretnosti, tako pri pisanju kot pri prevajanju, se bo avtorica pogovarjala s slovenistko in literarno producentko AJDO STRAJNAR.

 

Foto Jedrt Malezic in Ajda Strajnar
                                  Foto (od leve proti desni): Jedrt Maležič (foto: Boštjan Pucelj) in Ajda Strajnar (foto: Boštjan Lah)

 

Mednarodni prevajalski seminar v letu 2024 sofinancirata Evropska unija in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Lokalni gostitelj prevajalskega seminarja je Mladinski kulturni center Maribor.
Literarni večer v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor.

Logotipa EU in JAK

Logotipa MKC MB in Pokr. muzej MB