Prejemnica nagrade Radojke Vrančič 2022 je Živa Čebulj

Logo DSKP in SKS 1

Društvo slovenskih književnih prevajalcev

podeljuje NAGRADO RADOJKE VRANČIČ za leto 2022

prevajalki ŽIVI ČEBULJ

za prevod pesniške zbirke

 

Andrée Chedid Ubesediti pesem (Književno društvo Hiša poezije, 2022).

 

Nagrado bomo podelili na pogovornem dogodku v okviru letošnjega

38. Slovenskega knjižnega sejma, ki bo v četrtek, 24. novembra 2022, ob 18. uri
na Pisateljskem odru na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

 

Nagrado Radojke Vrančič podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev za posebno uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, in sicer prevajalcem do vključno 35. leta starosti. Nagrada je bila ustanovljena leta 2002, prvotno se je imenovala priznanje za mladega prevajalca; od leta 2013 se imenuje po ugledni slovenski prevajalki in mentorici mladih prevajalcev Radojki Vrančič.

Strokovna komisija za nagrade in priznanja DSKP v sestavi dr. Štefan Vevar (predsednik), Vasja Bratina, Saša Jerele, Marjanca Mihelič in Maja Šučur v utemeljitvi za letošnjo nagrado zapiše: »[P]repesnitve [Žive Čebulj] se premišljeno izogibajo pastem, ki jih notranji logiki slovenščine nastavljajo zakonitosti francoske skladnje in oblikoslovja (in obrnjeno), ter navdihnjeno izrabljajo potenciale ciljnega jezika, gibkost in bogastvo njegove pridevniške in glagolske izraznosti. Ob spoštljivem tipanju za sporočilom, ki mora zmeraj ostati le nakazano, prepuščeno refleksiji, intuiciji, temperamentu bralca, si vseskozi prizadevajo za ritmično valovanje in zvočno polnost, ki ostajata samostojna elementa na novo ‘ubesedenih pesmi’.«

Utemeljitev za nagrado lahko v celoti preberete tukaj. V priponki z utemeljitvijo najdete tudi kontakte nagrajenke in predsednika komisije za nagrade in priznanja pri DSKP.

Pogovor z nagrajenko Živo Čebulj in prejemnikom oz. prejemnico nagrade za najboljši prvenec bo vodila radijska novinarka in literarna kritičarka TINA KOZIN.

Napovednik dogodka najdete tukaj. Lepo vabljeni k poslušanju in spremljanju sejemskega dogajanja!

 

Nagrado Radojke Vrančič v okviru programa literarnih prireditev sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. V sodelovanju z 38. Slovenskim knjižnim sejmom in 3. programom Radia Slovenija – programom Ars.

 

Logo JAK Ars in SKS