O novih in starih primerih inšpektorja Vrenka z Avgustom Demšarjem

AVGUST DEMŠAR se je na slovenskem literarnem prizorišču pojavil leta 2007 in že s svojim prvim romanom vzbudil pozornost javnosti. Takrat še nihče ni vedel, kdo se skriva za psevdonimom sicer univerzitetnega profesorja likovne pedagogike iz Maribora, ki pred tem ni objavljal leposlovnih del. S serijo romanov Primeri inšpektorja Vrenka je dokazal, da ni le odličen žanrski pisec, temveč da okvirje žanra presega z izjemno natančno analizo sodobne družbe, ki je vpeta v žanrsko in slogovno dovršeno besedilo, kar mu je prineslo tri nominacije za nagrado kresnik, presenetljivo naklonjenost kritikov in odličen sprejem pri bralcih. Z Demšarjem smo Slovenci dobili izvrstnega pisca kriminalk, z Vrenkom pa prepoznaven detektivski lik, ki se je doslej pojavil že v desetih romanih in uspešni televizijski seriji, z romanom Retrospektiva pa so se lani ukvarjali tudi udeleženci 11. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti.

Kako avtor in njegov inšpektor gledata na pretekle podvige, kaj ju žene v nove primere in zakaj bi lahko postala tudi mednarodno priznan tandem, z Avgustom Demšarjem odkriva moderatorka pogovora ZALA STANONIK.

Pogovor je potekal 17. avgusta 2021 v okviru 11. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti na notranjem dvorišču hiše na Gosposki 11 v Mariboru.

Snemanje in montaža: Žiga Duh

Dogodek je del projekta Mednarodni prevajalski seminar za prevajalce iz slovenščine v tuje jezike, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Lokalni gostitelj in soorganizator seminarja je bil Mladinski kulturni center Maribor.