O središčih in obrobjih s Suzano Tratnik

s Suzano Tratnik

v četrtek, 6. julija 2023, ob 19. uri
v atriju Vetrinjskega dvora
(Vetrinjska ulica 30, Maribor)

SUZANA TRATNIK je pisateljica, prevajalka, publicistka, sociologinja in magistrica antropologije spolov, ki piše kratko prozo, romane in strokovna dela, med drugim o lezbični literaturi, izdala pa je tudi radijsko igro, monodramo in memoare o lezbičnem aktivizmu. Za svoja dela je prejela številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada, nagrado novo mesto short za kratko prozo in nagrado desetnica za otroško in mladinsko književnost, to leto pa je bila nagrajena tudi z Levstikovo nagrado za roman Ava, s katerim se bodo ukvarjali udeleženci Mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti. Njene zgodbe so prevedene v več kot dvajset jezikov, sama je prevedla več leposlovnih, dramskih in strokovnih del iz angleščine, prevaja pa tudi iz hrvaščine. Avtorica se v svojih literarnih delih osredotoča predvsem na neskladje med posameznikom in družbo, je dolgoletna lezbična aktivistka, občasna voditeljica kulturnih in literarnih prireditev ter soorganizatorka FGLF – festivala lezbičnega in gejevskega filma.

V portretnem pogovoru, ki ga bo z avtorico vodila AJDA STRAJNAR, bo beseda tekla o aktivizmu, literarnem ustvarjanju, prevajanju, pisanju skozi otroško perspektivo ter stanju in odprtosti kulture v Sloveniji.

Foto Suzana Tratnik in Ajda Strajnar

Operacijo »Slovenija, osrednja gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu – model trajnega uveljavljanja slovenske literarne ustvarjalnosti v tujini« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Lokalni gostitelj prevajalskega seminarja je Mladinski kulturni center Maribor.
Literarni večer v sodelovanju z Vetrinjskim dvorom (Narodni dom Maribor) in Kulturno umetniškim društvom Coda.

Logotipi Prevajalski seminar 2023
Logotipa Vetrinjski dvor in KUD Coda

Fotografiji:
Suzana Tratnik, foto: Katarina Kolenc
Ajda Strajnar, foto: zasebni arhiv

FOTOUTRINKI Z DOGODKA (foto: Matic Ačko):

Prevajalski seminar 2023, Maribor, pogovor s Suzano Tratnik
Foto: Matic Ačko