Med starimi Slovani in kriminalci z Igorjem Karlovškom

DSKP FB cover 2023
DRUŠTVO SLOVENSKIH KNJIŽEVNIH PREVAJALCEV
vabi na pogovor

Med starimi Slovani in kriminalci
z Igorjem Karlovškom

v petek, 7. julija 2023, ob 18.30
v Grajski kavarni Pokrajinskega muzeja Maribor
(Trg svobode 1, Maribor)

Knjiga Pobeg (Miš, 2020) je prvi del pustolovske zbirke za otroke Ognjeno pleme pisatelja IGORJA KARLOVŠKA, s katero se bodo ukvarjali udeleženci letošnjega Mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti. Delo pripoveduje o najzgodnejših časih slovanske zgodovine, ko so stari Slovani še živeli na območju današnjih ukrajinskih in beloruskih ravnic ter na obrežjih velikih vzhodnoevropskih rek. Pisatelj se spretno izogne historični bombastičnosti, ko v osrčje pripovedi postavi pogumne otroke vojskovodje Ognjena. V pustolovsko zgodbo nevsiljivo vplete feministične teme o pomembnosti prenašanja znanja po ženski strani ter politične teme o načrtovanju in posledicah sklepanja zavezništev. Celotna serija je prejela znak zlata hruška za kakovostno otroško in mladinsko književnost. Igor Karlovšek pa ne piše le za mladino in otroke, temveč je tudi znan pisec kriminalnih romanov in literature za odrasle.

O krmarjenju med odvetniškim poklicem in pisateljevanjem, o raziskovanju snovi za svoja dela in o doseganju najrazličnejših bralskih občinstev bo avtor spregovoril v portretnem pogovoru z etnologinjo  dr. JERNEJO FERLEŽ.

 

Foto Igor Karlovsek in Jerneja Ferlez

Literarni večer v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor
Operacijo »Slovenija, osrednja gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu – model trajnega uveljavljanja slovenske literarne ustvarjalnosti v tujini« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Lokalni gostitelj prevajalskega seminarja je Mladinski kulturni center Maribor.

Logotipa Interreg in JAK
Logotipa MKC MB in Pokrajinski muzej MB
Fotografiji:
Igor Karlovšek, foto Simon Karlovšek
Jerneja Ferlež, foto Matjaž Wenzel
 

FOTOUTRINKI Z DOGODKA (foto: Matic Ačko):
Prevajalski seminar 2023, Maribor, pogovor z Igorjem Karlovškom
Foto: Matic Ačko
« of 7 »