Znane nominacije za nagrado Vasje Cerarja 2024

Nominiranci Vasje Cerarja PASICA 2

Znani so nominiranca in nominiranka za nagrado Vasje Cerarja, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za vrhunske prevode mladinske in otroške književnosti, letos v kategoriji prevodnega stripa za otroke in mladino. Več o nagradi Vasje Cerarja izveste tukaj.

Komisija za nagrado Vasje Cerarja v sestavi Nada Grošelj (predsednica), Živa Čebulj (članica) in Mateja Seliškar Kenda (članica) je izbrala dva prevajalca in prevajalko ter njihove prevode. Nominiranca in nominiranka so:

  • BOŠTJAN GORENC – PIŽAMA za prevod stripovske serije Pasji mož Dava Pilkeyja (Mladinska knjiga, 2021–2023).
    Utemeljitev in življenjepis nominiranca Boštjana Gorenca – Pižame najdete tukaj.
  • IZAR LUNAČEK za prevod stripov Graščina. Zlati časi in Graščina. Somrak Joanna Sfarja, Lewisa Trondheima, Manuja Larceneta in Kerascoët (Graffit in Zavod Stripolis, 2020 in 2022).
    Utemeljitev in življenjepis nominiranca Izarja Lunačka najdete tukaj.
  • ŠPELA ŽAKELJ za prevod stripov iz serije Asterix, in sicer Obelix in družabniki Renéja Goscinnyja in Alberta Uderza ter Poglavarjeva hči Jeana-Yvesa Ferrija in Didiera Conrada (Graffit, 2022).
    Utemeljitev in življenjepis nominiranke Špele Žakelj najdete tukaj.

Prejemnika oz. prejemnico nagrade Vasje Cerarja za leto 2024 bomo razglasili v torek, 21. maja 2024, na slavnostnem odprtju 27. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

 

Pokrovitelja nagrade Vasje Cerarja in soorganizatorja dogodkov sta Mladinski kulturni center Maribor in 27. festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru.
Dogodki v sklopu nagrade Vasje Cerarja so del programa literarnih prireditev DSKP, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

MKC SDK MB JAK logotipiLogo DSKP ZADNJA VERZIJA prikazna slika.jpg

 

Nominiranci skupaj
                                                       Izar Lunaček, Špela Žakelj in Boštjan Gorenc – Pižama
Nominirana dela
Spela Zakelj in Izar Lunacek naslovnice skupaj
Boštjan Gorenc – Pižama, foto: Simon Pelko
Špela Žakelj, foto: zasebni arhiv
Izar Lunaček, foto: buhovsky