POSREDUJEMO: Pismo urednikov Programa Ars in vabilo na javno tribuno, 19. 12. 2023, ob 12.00

Ljubljana, 15. 12. 2023

Spoštovani predsednik Uprave RTV Slovenija Zvezdan Martič, spoštovani člani Uprave,
spoštovani predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici, spoštovani članice in člani Sveta,
spoštovana ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko,
spoštovana predsednica parlamentarnega odbora za kulturo Sara Žibrat,
spoštovana predsednica Nacionalnega sveta za kulturo Uršula Cetinski,
spoštovani predstavnice in predstavniki kulturne javnosti.

V letu, ki je pred nami, nam grozi največji finančni rez Programa Ars v njegovi zgodovini. Gre za posledico slabega finančnega stanja RTV Slovenija, ta pa bo, ob vseh nižanjih variabilnih sredstev v zadnjih letih, tako resno ogrozila delo, ki ga opravljamo, da smo vas prisiljeni o tem obvestiti.

RTV Slovenija je ena najpomembnejših kulturnih institucij v Sloveniji, njen vitalni del je Program Ars, kulturno-umetniški program Radia Slovenija, ki je unikum v našem prostoru in pomembno prepleten z literarnim, glasbenim, filmskim in dramskim ustvarjanjem v državi, tudi producent in ustvarjalec radijskih iger, koncertov in literarnih oddaj. V eter posreduje pogovore, okrogle mize o umetnosti, znanosti, humanistiki in je tudi domicil Uredništva za religije in verstva.

Z napovedanimi finančnimi rezi bomo v prihodnjem letu prisiljeni:

  • za 40 % zmanjšati produkcijo radijskih iger različnih zvrsti in dolžin, za odrasle in otroke, kar je na meji samoukinitve umetniške zvrsti, katere skrbniki smo,
  • bistveno zmanjšati sodelovanje s številnimi festivali in kulturnimi institucijami,
  • za nekaj mesecev prekiniti prenose bogoslužja,
  • za 40 % reducirati literarni program, ki je eden stebrov Arsa,
  • omejiti literarno, gledališko, filmsko, glasbeno kritiko, kar pomeni, da bodo mnogi avtorji in kolektivi ostali brez strokovnih refleksij,
  • za 40 % zmanjšati obseg snemanj resne in jazzovske glasbe za lasten arhiv, iz katerega nastaja program,
  • za 40 % zmanjšati lastno glasbeno produkcijo v uveljavljenih kuriranih glasbenih ciklih.

Variabilna sredstva Programa Ars, ki jim grozi tako obsežna krčitev, so namreč večinoma namenjena honorarjem zunanjih ustvarjalcev – pesnikom, pisateljem, dramatikom, prevajalcem, igralcem, kritikom, skladateljem, glasbenim poustvarjalcem, esejistom, strokovnim sodelavcem ter plačilu avtorske in sorodnih pravic in članarine v EBU-ju, od koder črpamo velik del glasbenega programa in vanj tudi posredujemo slovensko ustvarjanje.

Ker smo tudi skrbniki glasbenega arhiva na področju resne in jazzovske glasbe, opozarjamo, da bodo v prihodnosti v njem umanjkala mnoga pomembna domača glasbena dela, njihove praizvedbe ali poustvaritve.

Spoštovana Uprava, spoštovani svetnice in svetniki, prosimo vas, da pred sprejetjem Programsko-produkcijskega načrta za leto 2024 resno premislite o naših opozorilih in da programu zagotovite minimalna osnovna sredstva za nemoteno delovanje in uresničevanje poslanstva.

Spoštovani, prosimo vas za podporo.

S spoštovanjem!

Ingrid Kovač Brus
odgovorna urednica Programa Ars

Maja Žvokelj
urednica Uredništva za kulturo

Tomaž Gerden
urednik Uredništva za religije in verstva

Alen Jelen
urednik Uredništva igranega programa

Gregor Pirš
urednik Uredništva za resno glasbo

V Ljubljani, 15. decembra 2023

***

Spoštovani, spoštovane!

Vabimo vas na javno tribuno za ARS, ki bo potekala danes, 19. decembra 2023, ob 12. uri v dvorani Društva slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana). Na njej bomo predstavili in sprejeli tudi deklaracijo proti krčenju programskih sredstev tako za Radio ARS kot za druge ključne slovenske kulturne ustanove, zavode in društva v letu 2024.

Izjavo Dušana Merca, predsednika DSP, o napovedanem krčenju sredstev kulturnim in znanstvenim ustanovam si lahko preberete tukaj.