Slavnostna prireditev ob 70. jubileju Društva slovenskih književnih prevajalcev

DSKP 70 PASICA email 2 novCGP

Slavnostna prireditev ob 70. jubileju Društva slovenskih književnih prevajalcev

V petek, 8. decembra 2023, smo na Društvu slovenskih književnih prevajalcev s članicami in člani, sodelavci in sodelavkami ter predstavniki in predstavnicami sofinancerjev, partnerjev in drugih jezikovno-prevajalskih društev, med njimi tudi Društva hrvaških književnih prevajalcev, v Mestnem muzeju Ljubljana slavnostno obeležili 70. obletnico neprekinjenega in aktivnega društvenega delovanja.

Častna pokroviteljica prireditve je bila ministrica za kulturo Republike Slovenije, dr. Asta Vrečko, ki jo je na prireditvi zastopala predstavnica Ministrstva za kulturo Kim Komljanec.

Prireditev, ki se je na razgiban in žanrsko pester način sprehodila skozi sedem desetletij društvene zgodovine, je povezovala voditeljica in prevajalka Blažka Müller, za glasbo pa sta poskrbela Sovretov nagrajenec Primož Vitez in kitarist Aljoša Kosor, oba člana skupine Bossa de Novo. Obenem smo z literarnim kolažem, ki sta ga interpretirala špikerja in prevajalca Sonja Polanc in Miha Zor, obeležili tudi 60 let podeljevanja Sovretove nagrade, najstarejše stanovske nagrade za književno prevajanje pri nas.

V okviru praznovanja smo podelili tudi tri častna članstva, ki so jih za svoje predano predsedniško delo na DSKP in prevajalski opus prejeli Ani Bitenc, Štefan Vevar in Dušanka Zabukovec. Kratek pogovor z njimi je vodila Sovretova nagrajenka Breda Biščak. Utemeljitve za častno članstvo lahko preberete tukaj.

Sestavili in predvajali smo tudi dva filmska omnibusa, ki ju objavljamo na našem kanala YouTube. Prvi video, ki ga je oblikoval Urban Zorko, prinaša spominske utrinke predsednic in predsednikov Društva in si ga lahko ogledate tukaj. V drugi videokompilaciji, ki jo je sestavil Klemen Golob, pa smo zbrali antologijske pobliske z naših dogodkov – ogledate si jih lahko tukaj.

Pozdravni nagovor gostiteljice in predsednice Društva slovenskih književnih prevajalcev, Tanje Petrič, lahko preberete tukaj.

Društvu pa smo ob koncu prireditve tudi spodobno nazdravili!

Več fotografij z dogodka si lahko ogledate v spodnji galeriji (avtor Sunčan Stone):

« of 2 »

Še nekaj fotografij našega častnega člana in rednega fotografa dogodkov DSKP Vinka Avsenaka:

Fotoutrinki članice DSKP Anje Naglič: