Izjava DSKP v podporo Programu Ars

Logo DSKP nova verzija december 2023

Izjava Društva slovenskih književnih prevajalcev v podporo Programu Ars

Program Ars je ključnega pomena tako za književno prevajanje, za obveščanje širše javnosti o najkakovostnejših delih prevodne književnosti kot za kritiško refleksijo prevodov. Že od nekdaj pa je bil pomemben tudi za razvoj mladih prevajalk in prevajalcev, ki so z radijskimi prevodi stopali na svojo poklicno pot pod budnim očesom strokovno podkovanih urednic in urednikov, lektorjev in lektoric, ki ves čas delujejo tudi kot izjemni in zavzeti mentorji, za kar se jim na Društvu slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) iskreno zahvaljujemo. Ne nazadnje tudi prireditev ob podelitvi nagrade Radojke Vrančič na Slovenskem knjižnem sejmu že več let poteka pod skrbnim okriljem Programa Ars, kar na DSKP-ju jemljemo kot posebno čast in priznanje književnemu prevajanju kot enemu osrednjih gradnikov slovenskega kulturnega življenja.

S krčenjem programskih sredstev bo po mnenju DSKP-ja nastala nepopravljiva škoda pri že tako okrnjenih možnostih objave odlomkov iz novih književnih prevodov, predvsem izginjajoče prevodne poezije, vodi pa tudi v popolno osiromašenje poglobljenih kritiških uvidov, saj je Program Ars pogosto njihova poslednja trdnjava. Na Društvu slovenskih književnih prevajalcev zato odločno podpiramo urednike in urednice Programa Ars in nasprotujemo krčenju programskih sredstev.

V imenu upravnega obora DSKP
Tanja Petrič, predsednica

***

Včeraj, 19. 12. 2023, je v dvorani Društva slovenskih pisateljev potekala javna tribuna za ARS, ki so jo sklicali DSP skupaj s Slovensko matico in Društvom slovenskih skladateljev, udeležili pa predstavniki več drugih društev in ustanov, med njimi DSKP, Slovenskega centra PEN, Društva slovenskih režiserjev in režiserk, Inštituta za slovenski jezik na ZRC SAZU itd. Več o dogajanju na tribuni si lahko preberete v članku na MMC RTV Slovenija tukaj.