Uspešen zaključek mednarodne skupščine CEATL v Ljubljani

DSKP CEATL LOGOTIPA

 

Društvo slovenskih književnih prevajalcev je med 17. in 20. majem 2023 v organizaciji Tanje Petrič, predsednice DSKP, in Iztoka Ilca, podpredsednika DSKP, gostilo redno letno skupščino Evropskega sveta združenj književnih prevajalcev ‒ CEATL, ki se je je udeležilo več kot 40 delegatov in delegatk iz vse Evrope. Skupščina, ki smo jo odprli s predavanjem Gorazda Trušnovca o urbanem čebelarjenju in z ogledom panjev na strehi B&B Hotela Ljubljana Park in ki je namenjena predstavnikom evropskih združenj književnih prevajalcev, se je letos posebej posvečala vprašanju vpliva umetne inteligence na področje književnega prevajanja. V četrtek, 18. maja, so potekale volitve v upravni odbor CEATL-a, na katerih je kandidiral in bil kot podpredsednik izvoljen tudi delegat DSKP-ja Iztok Ilc. Upravni odbor CEATL-a bodo od letos do leta 2025 zastopali: Francesca Novajra (predsednica), Valérie Le Plouhinec (generalna sekretarka), Justyna Czechowska (podpredsednica), Iztok Ilc (podpredsednik), Miquel Cabal Guarro (blagajnik) in Teodora Tzankova (sekretarka). Izvoljena sta bila še dva častna člana, nekdanji predsednik Shaun Whiteside in nekdanja generalna sekretarka Lara Hölbling Matković.

Delegati so se udeležili tudi dveh odmevnih javnih dogodkov v organizaciji DSKP – v četrtek, 18. maja, smo na pogovoru Čez meje jezika v brezmejnost sveta v ljubljanski Švicariji mednarodni javnosti predstavili slovenske književnike in književnice Veroniko Simoniti, Anjo Zag Golob, Gorana Vojnovića in Sebastijana Preglja, pogovor je vodila Simona Solina. V petek, 19. maja, pa smo na poglobljeni in zelo dobro obiskani debati z naslovom Književno prevajanje med domišljijo in ‘botizacijo’ v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki spregovorili o digitalnem jezikoslovju, uporabi strojnih orodij in umetne inteligence ter s tem povezanim vprašanjem avtorskih pravic na področju (književnega) prevajanja. Sogovorniki so bili vrhunski strokovnjaki z omenjenih področij: dr. Špela Vintar, dr. Simon Krek, mag. Gregor Strojin in mag. Cécile Deniard, pogovor je povezovala dr. Katja Zakrajšek. V soboto, 20. maja, so se delegati pod vodstvom dr. Gregorja Bulca iz zavoda Urbana Vrana sprehodili po ljubljanskih poteh polpretekle zgodovine, skupščino pa smo sklenili v nedeljo, 21. maja, s čudovito ekskurzijo na Kras in v okolico Pivke po domnevni rojstni regiji sv. Hieronima, zavetnika prevajalcev, ki jo je z DSKP-jem pripravila geografinja in lokalna vodnica Eva Šabec Korbar.

Iskrena hvala vsem sofinancerjem, partnerjem in sponzorjem gostovanja CEATL in vseh javnih dogodkov: Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Ljubljana, Slovenski etnografski muzej, Tehniški muzej Slovenije Bistra, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS, MGLC Ljubljana Švicarija, Vodnikova domačija, Društvo slovenskih pisateljev, Vina Jarc, Vina Carolina Jakončič, Vinska klet Steras.

 

CEATL nov upravni odbor
Nov upravni odbor CEATL-a: Iztok Ilc, Francesca Novajra, Teodora Tzankova, Miquel Cabal Guarro, Justyna Czechowska, Valérie Le Plouhinec / Foto: Domen Pal

Fotogalerija generalne skupščine CEATL: