Prejemnica nagrade Vasje Cerarja 2023 je NADA GROŠELJ

Logotip DSKP in SDK MB

NAGRADO VASJE CERARJA 2023

prejme prevajalka

NADA GROŠELJ

 

Komisija za nagrado Vasje Cerarja Društva slovenskih književnih prevajalcev v sestavi Julija Potrč Šavli (predsednica), Živa Čebulj in Aleksandra Kocmut, je nagrado Vasje Cerarja 2023 za najboljši prevod mladinske književnosti, letos v kategoriji besedil za mlade bralce do 12 let, prisodila prevajalki NADI GROŠELJ za izjemen prevod dela November v Mumindolu (Mladinska knjiga, 2019) avtorice Tove Jansson.

Iz utemeljitve: »Največ ‘muminknjig’ (približno deset) je prevedla Nada Grošelj, ki je tudi v Novembru v Mumindolu poskrbela, da prevod v slovenščini zveni kot izvirno avtorsko delo. Poseben uspeh prevoda je, da jezikovno spretno in inovativno ohrani svojstveno vzdušje, značilno za literarni svet Tove Jansson: nekoliko temačno, rahlo napeto, malce otožno, a vendar tudi nežno in ljubeče, tolažeče in pomirjajoče.«

 

Celotno utemeljitev in življenjepis nagrajenke najdete tukaj.

 

Prejemnico nagrade Vasje Cerarja za leto 2023 smo razglasili v torek, 30. maja 2023, na slavnostnem odprtju 26. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

 

Nada Groselj nagrada Vasje Cerarja 2023
Tanja Petrič, predsednica DSKP, Nada Grošelj in Manja Guček, direktorica MKC Maribor

Fotografija s podelitve nagrade: Igor Napast (časnik Večer)
Fotografija naslovnice: Mladinska knjiga

 

 

Pokrovitelja nagrade Vasje Cerarja in soorganizatorja dogodkov sta Mladinski kulturni center Maribor in 26. festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

 

MKClogo30 500