Vélika nagrada republike Indije indologinji Vlasti Pacheiner Klander

Podelitev odlikovanja Vlasti P. Klander

 

Vlasta Pacheiner Klander je 18. aprila 2023 za svoj bogati prevodni opus staroindijske literature in za številne literarnoteoretične ter literarnozgodovinske razprave prejela najvišje državno odlikovanje Republike Indije za posebne zasluge za delo na področju sanskrta in sanskrtske književnosti (The World Sanskrit Award), ki jo podeljuje ICCR (Indian Council for Cultural Relations). To najprestižnejšo nagrado, ki sta jo v preteklih letih mdr. prejela tudi absolutna velikana sanskrtske filologije George Cardona in Robert Goldman, ji je na slovesnosti v Zbornični dvorani UL podelila indijska ministrica za zunanje zadeve in kulturo ga. Meenakshi Lekhi.

Vlasta Pacheiner Klander (1932), ki je za svoj prevodni opus leta 2006 prejela tudi Sovretovo nagrado našega društva in leta 2022 slovensko državno odlikovanje – medaljo za zasluge za prevajalsko in literarnoteoretično delo na področju staroindijske sanskrtske književnosti, je bila dolgoletna sodelavka Katedre za primerjalno jezikoslovje (in orientalistiko) in Oddelka za primerjalno književnost in teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter sodelavka Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU.

Ob njenem lanskem častitljivem življenjskem jubileju so na Radiu Ars pripravili oddajo in posneli pogovor z njo, ki mu lahko prisluhnete tukaj.