Obvestila: Sejem na zraku, Pesniški turnir in Slovanski bralni klub

DOGODKI

Sejem na zraku

Sejem na zraku
Sobota, 22. 4. 2023, od 10.00 do 22.00, Park Zvezda, Ljubljana

Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, 23. aprila 2023, bo danes vse do 22. ure v ljubljanskem parku Zvezda potekal Sejem na zraku z bogatim spremljevalnim programom na sejemskem odru. Svoj knjižni izbor bo s sejemskimi popusti ponujalo približno 50 slovenskih založb.

Kot pravijo organizatorji dogodka, je sejem odlična priložnost, da se z obiskom, druženjem, nakupi in podarjanjem knjig skupaj poklonimo trudu, ki je vedno znova vložen v to, da lahko v slovenskem jeziku prebiramo toliko dobrih knjig, kar ni samoumevno.

Celoten program sejma je objavljen tukaj.

 

Pesniški turnir v Mariboru
Sobota, 22. 4. 2023, ob 18.00, Sodni stolp, Maribor

Vabljeni na pesniški turnir, prireditev, na kateri se že 23. leto izbira najboljša neobjavljena slovenska pesem v tekočem letu. Strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Jure Jakob in Veronika Šoster bo razglasila viteza/vitezinjo poezije, svojega zmagovalca/zmagovalko pa bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo.

Na istem dogodku bo v okviru festivala Pranger drugič podeljeno priznanje vizir za najboljši pesniški video. Selektorica je bila tudi letos Ivana Vogrinc Vidali. Prireditev bosta povezovala Zora A. Jurič, pobudnica turnirja, in Nino Flisar, koordinator turnirja. Pesniška gostja bo lanskoletna vitezinja poezije, Miljana Cunta, glasbeni gostje pa Kontra kvartet.

V finalu se bodo pomerili: Anže Brodnik, Erika Fornazarič, Rok Horžen, Urša Majcen, Andrej Medved, Brigita Mencigar, Peter Rezman, Ana Stergar, Vesna Šare, Andreina Trusgnach, Helena Zemljič in Lučka Zorko.

 

***

OPOMNIK: Slovanski bralni klub: Jurij Andruhovič, Dvanajst krogov
Ponedeljek, 24. 4. 2023, 20.00–21.00, spletni pogovor

Vabljeni k pogovoru v spletni bralni skupini, kjer bo beseda tekla o enem najbolj znanih sodobnih ukrajinskih avtorjev, Juriju Andruhoviču, in njegovem romanu Dvanajst krogov (CZ, 2016), ki sta ga v slovenščino prevedla Janja Vollmaier Lubej in Primož Lubej. Oba prevajalca bosta gostovala v bralni skupini.

Roman Dvanajst krogov je avtorjev prvi prevod v slovenščino. Osrednji lik romana, ki je mešanica različnih žanrov od potopisa in ljubezenskega romana do znanstvene fantastike in groteske, je avstrijski fotograf Karl Joseph Zumbrunnen. Ta večkrat obišče Ukrajino, tam z naključno družbo preživlja razburljive trenutke, deželo, ki živi svoje življenje, in tudi (tranzicijsko) stvarnost pa opazuje s svoje, pogosto neustrezne zahodnjaške perspektive.

Udeležba v spletnem pogovoru je brezplačna, obvezna pa je predhodna prijava na e-naslovu: drustvo@policadubova.org.
Več o dogodkih Slovanskega bralnega kluba je na voljo tukaj.