DSKP se pridružuje pozivom k povišanju sredstev Javni agenciji za knjigo

Javna agencija za knjigo RS se je pred kratkim znašla pod plazom kritik založnikov, ki so na razpisu JAK, namenjenim sofinanciranju knjižnih izdaj v naslednjih štirih letih, prejeli znatno manj finančnih sredstev in bodo zato prisiljeni krčiti svoj program. Na JAK-u so pojasnili, da je znižanje posledica manj sredstev, ki so jih letos prejeli od Ministrstva za kulturo, na kar so ministrstvo tudi opozorili, vendar slednje očitke zavrača.

V zadnjih dneh so k dodelitvi dodatnih finančnih sredstev Javni agenciji za knjigo pozvali Svet JAK, Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije ter Slovenski center PEN, njihovim pozivom pa se pridružuje tudi Društvo slovenskih književnih prevajalcev.

Navajamo odzive in mnenja:

Odziv Javne agencije za knjigo je dostopen tukaj. (vir: MMC RTV SLO, 16. 4. 2024)

Odziv Ministrstva za kulturo je povzet tukaj. (vir: N1, povzeto po STA, 17. 4. 2024)

Poziv Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev si lahko preberete tukaj. (vir: MMC RTV SLO, 23. 4. 2024)

Odziv Slovenskega centra PEN pa tukaj.

Odzval se je tudi literat in programski direktor založbe Beletrina Aleš Šteger v prispevku z naslovom Po Frankfurtu in Bologni: krčenje, krčenje, krčenje, objavljenem na spletnem portalu AirBeletrina (10. 4. 2024).

Glavna urednica Založbe Goga Jelka Ciglenečki pa je svoja razmišljanja objavila v prispevku Kdo bo zadnji slovenski pesnik?, objavljenem 20. 4. 2024 v Sobotni prilogi časnika Delo.