POSREDUJEMO OBVESTILA: druženje na dan Evrope, rezidenčne štipendije in višja bolniška za samozaposlene

Ob dnevu Evrope: Primeri dobrih praks iz literarnega sveta izbranih držav
DANES, 8. 5. 2024, ob 18.00, Vodnikova domačija center (Stritarjeva 7, Ljubljana)

Vabljeni na dogodek s predstavniki kulturnih inštitutov v Ljubljani, ki bodo predstavili zanimivosti iz literarnega sveta svojih držav. V goste prihajajo predstavniki Lisztovega inštituta, Avstrijskega kulturnega foruma, Francoskega inštituta v Sloveniji, Goethe inštituta in Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji. Dogodek je tudi družabne narave in priložnost, da osebno spoznate vodje in sodelavce kulturnih inštitutov. S seboj bodo v ta namen prinesli jedačo in pijačo iz svojih držav. Po dobrih praksah iz literarne Evrope bo vodil Andrej Hočevar.

***

Višje dnevno nadomestilo za bolniško odsotnost samozaposlenih v kulturi

Vlada RS je na redni seji izdala uredbo, ki določa višino nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2024.

Za leto 2024 je Vlada na predlog Ministrstva za kulturo višino nadomestila dvignila na 37,78 evra za dnevno nadomestilo (37 evrov v letu 2023) za delovne dni do vključno 30. delovnega dne bolezni, ki ga samozaposleni v kulturi prejme v primeru zadržanosti z dela zaradi bolezni, ki traja najmanj 31 delovnih dni. Povišanje nadomestila zasleduje rast povprečne mesečne plače.
Cilj Vlade je, da v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo pravice, povezane z zdravjem samozaposlenih, celostno uredi v okviru reforme statusa samozaposlenih v kulturi.

***

Rezidenca za literarne prevajalce v švicarskem kantonu Valais/Wallis
Rok za prijavo: 15. 5. 2024

Rezidenca je namenjena literarnim prevajalcem in prevajalkam, ki prevajajo delo avtorja, ki izvira iz področja Alp, ali delo, ki se tematsko navezuje na to področje. Izvirni ali ciljni jezik prevoda mora biti eden od štirih švicarskih uradnih jezikov. Rezident prejme štipendijo v znesku 1500 švicarskih frankov. Rezidenčni apartma se nahaja v hiši v središču vasice Raron v kantonu Valais/Wallis. Bivanje traja 3 mesece in je mogoče v naslednjih terminih:

  • od 1. oktobra do 31. decembra 2024,
  • od 1. aprila do 30. junija 2025,
  • od 1. oktobra do 31. decembra 2025.

Zadnji rok za prijavo: 15. 5. 2025.
Več o razpisu in kako se prijaviti izveste tukaj in tukaj.

***

Razpis za rezidenčno štipendijo LCB v Berlinu
Rok za prijavo: 15. 5. 2024

Enomesečna rezidenčna štipendija za bivanje v literarni hiši Literarischen Colloquium Berlin je namenjena prevajalcem iz nemškega jezika, ki bi se želeli udeležiti rezidenčnega programa marca ali maja 2025. Prednost bodo imeli mladi prevajalci sodobne nemške literature, bivanje v maju pa je še posebej namenjeno prevajalcem del za otroke in mladino, ki bodo skupaj z drugimi prevajalci sodelovali na prevajalskih delavnicah »Kein Kinderspiel!«

Zadnji rok za prijavo: 15. 5. 2025.
Več o rezidenčni štipendiji in kako se prijaviti izveste tukaj.

***

Prevajalska štipendija Instituta Ramon LLull
Rok za prijavo: od 2. maja do 20. junija 2024 

Prevajalska štipendija je namenjena prevodom leposlovnih (poezija, proza, dramatika, dela za otroke in mladino, stripovska dela) in neleposlovnih (humanistika) del, izvirno napisanih v katalonskem ali okcitanskem jeziku. Za štipendijo lahko zaprosijo samozaposleni prevajalci, založniki in druge pravne osebe, ki pa morajo izpolnjevati določene pogoje, med drugim mora prevedeno delo iziti med septembrom 2024 in novembrom 2025.

Vse o štipendiji in pod kakšnimi pogoji se podeljuje izveste tukaj.

 

Foto: Wikipedia, CC BY 2.5