Mednarodni dan knjig za otroke – Jaz sem knjiga, preberi me

66071632

 

Danes, 2. aprila 2023, obeležujemo mednarodni dan knjig za otroke in svetovni dan pravljic. Tradicijo je začela Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) leta 1967, izbrani datum pa ni naključje, saj se je 2. aprila 1805 rodil eden najbolj znanih svetovnih pravljičarjev Hans Christian Andersen. Vsako leto ena od držav članic IBBY pripravi poslanico in plakat. Letos je čast pripadla grški sekciji IBBY: poslanico je napisal eden najbolj priljubljenih grških pisateljev za mlade bralce Vagelis Iliopoulos, plakat pa je ustvarila slikarka in ilustratorka Photini Stephanidi.

Poslanico, ki jo je v slovenščino prevedla Jelena Isak Kres, si lahko preberete tukaj.

Dogodek je tradicionalno pospremila tudi Mestna knjižnica Ljubljana (MKL), ki vsako leto v sodelovanju s slovensko sekcijo IBBY pripravi Bralnospodbujevalno akcijo. Letošnja nosi naslov: Posebne knjige – posebne zgodbe. V okviru akcije so mag. Darja Lavrenčič Vrabec, Ida Mlakar Črnič in mag. Tilka Jamnik pripravile tematski seznam s 130 bralnimi predlogi, ki so namenjeni tako mlajšim bralcem kot odraslim.

Več informacij o izboru in vseh 130 predlogov je objavljenih tukaj.

Mestna knjižnica Ljubljana vabi tudi vse predšolske otroke in osnovnošolce, da se udeležijo literarnega in likovnega natečaja »Jaz sem knjiga. Ti si knjiga. Vsi smo knjige.«, ki bo potekal vse do 10. novembra 2023.

***

Mednarodni dan knjig za otroke bodo v sredo, 5. aprila 2023, ob 18.30 v prostorih Društva slovenskih pisateljev obeležili tudi slovenska sekcija IBBY, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, revija Otrok in knjiga ter Sekcija za otroško in mladinsko književnost DSP. Ob nagovorih vseh že omenjenih bosta stanje in načrte Slovenije kot častne gostje na knjižnih sejmih v Frankfurtu leta 2023 in v Bologni leta 2024 predstavila Katja Stergar, v. d. direktorice JAK, in Miha Kovač, kurator slovenskega gostovanja sejma v Frankfurtu.

Ob tem naj vas spomnimo na IBBY sklad za otroke v stiski, ki zagotavlja podporo otrokom na kriznih območjih, ki so jih prizadeli vojna, družbena nesoglasja ali naravne nesreče. Sklad lahko podprete z donacijo prek spleta, prispevki pa se bodo zbirali tudi na dogodku.