AKTUALNA OBVESTILA: okrogla miza, simpozij, spletno usposabljanje in anketa

DOGODEK

Okrogla miza o katalonski književnosti v Sloveniji
6. 4. 2023, ob 17.00, DSP

Katalonski praznik knjig in vrtnic, Sant Jordi, ki se sicer praznuje malo kasneje – 23. aprila – bo urad katalonske vlade, pristojen za Jugovzhodno Evropo, obeležil z okroglo mizo, Katalonska književnost pri nas: avtorji, prevodi, publika. Gostji okrogle mize bosta priznani prevajalki dr. Simona Škrabec, tudi prejemnica Lavrinove diplome DSKP leta 2020, in Veronika Rot.

Dogodek bo potekal v četrtek, 6. aprila 2023, ob 17. uri v prostorih Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani.

 

SPLETNO USPOSABLJANJE

Projekt LIT–UP
Pričetek: 1. 5. 2023

Založba Malinc, koordinatorka izobraževanja mednarodnega projekta LIT–UP, vabi na spletno usposabljanje, ki bo potekalo v 4 modulih. Prvi modul se prične 1. maja 2023 in je namenjen založnikom, avtorjem, knjigarnarjem, knjižničarjem, študentom itd. Cilj izobraževanja je povečanje kompetenc udeležencev na naslednjih področjih:

  • vodenje domačih in mednarodnih knjižnih sejmov,
  • vodenje literarnih promocijskih dogodkov,
  • upravljanje avtorskih pravic,
  • pogajanje o avtorskih pravicah (samo za založnike).

Na usposabljanje se prijavite tukaj.

Več o projektu na spletni povezavi: https://litup-project.eu/ in tukaj.

 

SIMPOZIJ

Prijava na simpozij 28. srečanja OKO BESEDE
Rok za prijavo: 5. 5. 2023

V času od 14. do 16. septembra 2023 bo v Murski Soboti potekalo že 28. srečanje OKO BESEDE, ki z raznovrstnimi prireditvami povezuje ustvarjalce, raziskovalce, posredovalce in bralce slovenske otroške in mladinske književnosti.

Stalnica tridnevnega srečanja je tudi simpozij, ki ga v sodelovanju z društvom Argo, organizatorjem festivala Oko besede, vsebinsko pripravlja revija Otrok in knjiga. Tema letošnjega simpozija je BIOGRAFSKI IN AVTOBIOGRAFSKI ELEMENTI V SLOVENSKI MLADINSKI KNJIŽEVNOSTI. Simpozij bo potekal v petek, 15. septembra, od 15.00 do 18.30.

Več o razpisanih temah in prijavi referata izveste tukaj.

Rok za prijavo sinopsisa (200–300 besed) referata je 5. maj 2023.

 

MINISTRSTVO ZA KULTURO: SPLETNA ANKETA O SPOLNEM NADLEGOVANJU IN NASILJU

Na Ministrstvu za kulturo RS so v sodelovanju s strokovnimi delavkami in delavci ter različnimi nevladnimi organizacijami pripravili prvo nacionalno Raziskavo o spolnem nadlegovanju in spolnem nasilju pri opravljanju dela v kulturi.

Kot so zapisali v obvestilu javnosti, imajo do spolnega nadlegovanja in nasilja ničelno toleranco, obenem pa se zavedajo, da sta oba pojava neposredno povezana z neenakostjo različnih družbenih skupin. Prva tovrstna nacionalna raziskava bo pomagala pridobiti informacije o stanju spolnega nadlegovanja in spolnega nasilja ter oblikovati predloge za zagotavljanje varnega delovnega okolja v kulturi. To je po mnenju Ministrstva le eden od korakov, ki jih mora narediti v smeri preprečevanja neenakosti in doseganja enakosti spolov v kulturi, kar bo v ospredje postavil tudi novi Nacionalni program za kulturo s spremljajočim akcijskim načrtom.

Na Ministrstvu za kulturo RS vabijo vse, ki delajo v kulturi, k sodelovanju v raziskavi o spolnem nadlegovanju in spolnem nasilju pri opravljanju dela, pri čemer lahko vprašalnik izpolnijo tudi tisti, ki z njima nimajo neposredne izkušnje. Sodelovanje v raziskavi je prostovoljno in anonimno.

Spletna anketa je dostopna tukaj.