Aktualna obvestila – razpisi, rezidence

RAZPISI IN DELAVNICA

 

MzK: Javni razpis za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi
Rok za prijavo: 13. 2. 2023

 

Ministrstvo za kulturo RS je objavilo Javni razpis za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi, ki jih bo v letu 2023 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo (JR-DŠ-2023).

Delovne štipendije so namenjene izključno fizičnim osebam s statusom samozaposlenega v kulturi, vpisanim v razvid samozaposlenih v kulturi pri Ministrstvu za kulturo, ki so rojeni leta 1986 ali pozneje.

Vrednost delovne štipendije je določena predvidoma v višini 5000 evrov bruto, okvirno bo podeljenih predvidoma 31 delovnih štipendij v skupnem znesku predvidoma 159.000 evrov.

Celotno besedilo razpisa je na voljo na tej povezavi.

Razpis je odprt do 13. 2. 2023 do 23.59.

 

***

Delavnica za samozaposlene ustvarjalce in oddajo letnega davčnega obračuna
Kino Šiška, 16. 2. 2023, 10.00-13.00

 

Delavnica na temo samozaposlenih ustvarjalcev in oddaje letnega davčnega obračuna je namenjena pripravam samozaposlenih na letni davčni obračun za leto 2022, ki ga bo mogoče na delavnici tudi oddati.

Termin: četrtek, 16. februar 2023, od 10.00 do 13.00 v Kinu Šiška (Trg prekomorskih brigad 3 v Ljubljani)

Kotizacija za udeležbo na delavnici znaša 17 evrov.

Prijavite se lahko do petka, 10. februarja 2023 oz. do zapolnitve mest na e-naslov: mojca.pungercar@guest.arnes.si

Več o delavnici izveste tukaj.

 

***

JAK: Poziv za mobilnost JP1-FRANKFURT-MOBILNOST-2023
Rok za prijavo: 31. 8. 2023

 

Javna agencija za knjigo je odprla poziv za mobilnost JP1-FRANKFURT-MOBILNOST-2023. Sofinancirani bodo projekti mobilnosti, ki se nanašajo na vabljene nastope na kulturnih prireditvah v Italiji, Avstriji, Nemčiji ali Švici, namenjene predvsem širši javnosti. Nanj se lahko prijavijo založbe, društva, zasebni zavodi in avtorji s statusom samozaposlenega v kulturi ali s. p.

Prijavitelji lahko zaprosijo za fiksen znesek 747,67 evrov za območje za projekte mobilnosti izvedene do 31. 10. 2023. Upravičeni stroški so stroški poti, nočitev in dnevnic.

Celotno besedilo poziva je dosegljivo tukaj.

Rok za prijavo: 31. 8. 2023

 

***

JAK: Poziv za mobilnost JP1-MOBILNOST-2023
Rok za prijavo: 2. 10. 2023

 

Poziv za mobilnost JP1–MOBILNOST–2023 je namenjen za vabljene nastope na kulturnih prireditvah (brez omejitev držav). Nanj se lahko prijavijo fizične osebe.

Na tem javnem pozivu bodo izbranim prijaviteljem dodeljena sredstva na področju mobilnosti (M) za sofinanciranje kulturnih projektov, ki bodo izvedeni v obdobju od 1. 1. 2023 do vključno 31. 12. 2023.

Celotno besedilo poziva je dosegljivo tukaj.

Rok za prijavo: 2. 10. 2023

 

***

REZIDENČNI PROGRAMI

 

BARCELONA – rezidenčni program za pisatelje in književne prevajalce
Rok za prijavo: 15. 2. 2023

 

Rezidenca Vil·la Joana se nahaja v naravnem parku Collserola in si prostore deli z literarnim muzejem MUHBA, posvečenim pesniku Jacintu Verdaguerju. Od mestnega središča Barcelone je oddaljena približno 30 minut z javnim prevoznim sredstvom.

Komisija bo v rezidenčni program izbrala 13 pisateljev oz. pisateljic in književnih prevajalcev oz. književnih prevajalk, ki se bodo v času svoje rezidence posvetili projektu, povezanim z Barcelono. V poštev pridejo vse literarne vrste (poezija, proza, dramatika) kot neliterarne zvrsti (esejistika, dnevnik itd.). Avtorji in književni prevajalci morajo imeti vsaj eno objavljeno delo, za katerega morajo v prijavi navesti njegovo ISBN številko, dramatiki pa vsaj eno uprizorjeno delo v profesionalnem gledališču. Prevodi in članki, objavljeni v časopisju ali v revijah, za prijavo ne zadoščajo.

Rezidenčni program traja 3 tedne, od 17. aprila do 30. septembra 2023, organizator pa poskrbi za literarno mreženje in organizira literarne dogodke.

Rezidenčni program obsega namestitev z lastnim delovnim prostorom in skupnima kuhinjo in dnevnim prostorom. Vzpostavljena je internetna povezava, na voljo pa sta tudi pralnica in čistilni servis. Program ne zajema stroškov potovanja, zavarovanja, dnevnih stroškov (hrana, transport idr.).

Več o samem programu, razpisnih pogojih, terminih, prijavi in kriterijih izbire je na voljo tukaj: razpis v angleščini, v španščini.

Rok za prijavo: 15. 2. 2023 do 23.59 (CET, Madrid).

 

***

TARTU (Estonija) – rezidenčni program za avtorje in prevajalce
Rok za prijavo: 15. 2. 2023

 

Tartu, Unescovo mesto literature, je objavil dvomesečno rezidenco za pisatelje oz. pisateljice in prevajalce oz. prevajalke za obdobje od 1. aprila do 31. maja  2023. Rezidenčni program je namenjen avtorjem in prevajalcem estonske literature z vsaj enim objavljenim delom oz. prevodom. Izbran bo en rezident, ki bo v rezidenci preživel dva meseca.

Rezidenčni program obsega dvomesečno nastanitev v enosobnem stanovanju v Supilinnu (soseski starih lesenih hiš) v bližini mestnega središča. Rezident prejme 600 evrov mesečne štipendije in kritje potnih stroškov do Tartuja v višini do 350 evrov. Rezident se bo lahko udeležil in nastopil na različnih kulturnih dogodkih v mestu, med drugim tudi na mednarodnem literarnem festivalu Prima Vista v Tartuju, ki poteka maja.

Več informacij je na voljo tukaj.

Rok za prijavo: 15. 2. 2023.

 

***

ZAGREB – rezidenčni program Društva hrvaških književnih prevajalcev
Prijave zbirajo vse leto do zapolnitve prostih mest

 

Rezidenčni program je namenjen tujim književnim prevajalcem, ki v tuji jezik prevajajo hrvaške avtorje in imajo objavljen vsaj en prevod, ter tujim avtorjem, katerih dela se prevajajo v hrvaščino in imajo objavljeno vsaj eno delo.

Namen rezidenčnega bivanja je omogočiti rezidentom delo v mirnem okolju, hkrati pa jih seznaniti tudi s hrvaškimi pisatelji, prevajalci, študenti, z njimi obiskati književne festivale in dogodke ter jim predstaviti širšo kulturno-umetniško sceno na Hrvaškem.

Rezidenca omogoča brezplačno nastanitev v stanovanju v središču Zagreba in dnevno nadomestilo v višini 20 evrov. Čas rezidenčnega bivanja je od 1 do 4 tednov. Rezident pa mora po končanem bivanju napisati kratko poročilo ali pesem ali esej, ki bo objavljen na blogu Društva hrvaških književnih prevajalcev.

Več o rezidenci in prijavi izveste tukaj.

 

***

LJUBLJANA – rezidenčni program DSP za tuje literarne posrednike 2023
Rok za prijavo: 13. 2. 2023

Društvo slovenskih pisateljev letošnji rezidenčni program prednostno namenja tujim literarnim posrednikom, tj. prevajalcem, ki so zaključili študij ter so prevedli in objavili vsaj dve prevodni deli (program ni namenjen študentom), oziroma založnikom, ki so objavili in promovirali vsaj eno prevodno delo, oziroma literarnim agentom, ki so z založbo sklenili vsaj eno pogodbo za prevod slovenskega leposlovja in humanistike. Upošteva se le prevode slovenske literature in humanistike v tuji jezik.

Prednost pri izbiri imajo tisti prevajalci, založniki in literarni agenti, ki s svojim delom in delovanjem prispevajo k promociji in prepoznavnosti slovenskega leposlovja in humanistike v tujini, s poudarkom na italijanskem, nemškem in angleškem jezikovnem področju.

Izbrani kandidati bodo nastanjeni v stanovanju v strogem središču Ljubljane, kjer je živel eden najvidnejših slovenskih pesnikov Dane Zajc. DSP izbranim kandidatom omogoči brezplačno nastanitev, čiščenje stanovanja ter menjavo posteljnine in brisač. Rezident si sam krije prevozne stroške, prehrano, nezgodno in zdravstveno zavarovanje. Dolžnost DSP je, da v času rezidenčnega bivanja poskrbi za mreženje s slovenskimi avtorji in ostalo literarno javnostjo ter organizira morebitno predstavitev gostujočega rezidenta javnosti. Dolžnosti rezidenta pa sta sodelovanje na literarni prireditvi in kratko poročilo o rezidenčnem gostovanju.

DSP bo v letu 2023 omogočil rezidenčno bivanje od šestim do osmim prevajalcem, založnikom in literarnim agentom.

Več o nastanitvi in rezidenčnem bivanju ter kako se prijaviti izveste tukaj.

Rok za prijavo: 13. 2. 2023

 

***

SIMPOZIJ

 

42. mednarodni znanstveni simpozij Obdobja
Rok za prijavo k udeležbi na simpoziju: 15. 2. 2023

 

Naslovna tema letošnjega simpozija se glasi Slovenska literatura in umetnost v družbenih kontekstih, potekal pa bo od 15. do 17. novembra 2023 v organizaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Simpozij je osrednje mednarodno znanstveno slovenistično srečanje, ki se ga udeležujejo domači in tuji jezikoslovci, literarni zgodovinarji in teoretiki ter drugi humanisti. Udeleženci vsako leto razpravljajo o izbranih jezikoslovnih, literarnih in širših kulturoloških vprašanjih.

Več informacij o simpoziju je objavljenih tukaj.

Na tej spletni strani je na voljo tudi elektronska prijavnica, ki ji je treba priložiti še  izvleček v dolžini do 250 besed.

Rok za prijavo: 15. 2. 2023