Prevodna dramatika med arhivom in odrom

logo DSKP SEDINSKIborsnikovo srecanje

 

Društvo slovenskih književnih prevajalcev
in Festival Borštnikovo srečanje

vabita na pogovor

Prevodna dramatika med arhivom in odrom

v četrtek, 9. junija 2022, ob 17. uri

v kavarni Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, Maribor).

 

Prevedena dramska besedila so večinoma natisnjena v gledaliških listih ali priložnostnih katalogih ter dostopna v specializiranih knjižnicah in arhivih, kot sta NUK ali SLOGI. Knjižnih izdaj dramskih del pa je vse manj, čeprav obstaja velik, pred javnostjo skorajda skrit korpus prevedene dramatike, ki še ni bila uprizorjena. Pogovor bo tekel o izbiri gledaliških prevodov in prevajalcev, o posodabljanju že prevedenih dramskih del in novih prevodih, o »staranju« prevodov za gledališče v primerjavi z izvirno slovensko dramatiko in o tem, kakšne smernice zasledujejo gledališke hiše pri naročanju prevodov. Prav tako se bomo dotaknili tudi zgodovine objavljanja besedil v gledaliških listih in vprašanja avtorskih pravic.

Na pogovoru bodo sodelovale: prevajalki in dramaturginji MOJCA KRANJC in ALJA PREDAN ter prevajalka URŠKA P. ČERNE. Vodila ga bo teatrologinja ANA PERNE. Povezavo na dogodek najdete tukaj.

Dogodek je del programa literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Pogovor bo potekal v soorganizaciji festivala 57. Borštnikovo srečanje.

JAK LOGOTIPborsnikovo srecanje