Sovretovi rezidenti v oddaji Intelekta in oktobrska rezidentka Dragana Evtimova

»Pridobljeno s prevodom« v oddaji Intelekta (Prvi program RTV Slovenija)

Vabljeni k poslušanju oddaje Intelekta (Radio Prvi) z naslovom »Pridobljeno s prevodom«, ki jo je oblikoval Goran Dekleva in je nastala tik pred otvoritvijo Frankfurtskega knjižnega sejma.

Kdo so ljudje, ki se odločijo za tako poglobljeno učenje slovenščine, da se lahko potem lotijo literarnega prevoda? In kaj jih na naši književnosti privlači, da pri prevajanju navsezadnje vztrajajo leta in leta? To so nekatera od vprašanj, na katera so odgovarjali letošnji rezidenti Sovretovega kabineta na Dolu pri Hrastniku (Občina Hrastnik) – Američan Thomas McDonald, Makedonka Dragana Evtimova, Poljakinja Marlena Gruda in Romunka Alina Popescu. Predsednica DSKP, Tanja Petrič, pa je uvodoma povedala nekaj več o sistemski podpori prevajalcev in promociji slovenske književnosti v tujini, o tujih prevodnih trgih in o motivaciji rezidentov, ki se prijavljajo na rezidenčni program Sovretovega kabineta.

Oddajo si lahko poslušate tukaj.

***

Oktobrska rezidentka Sovretovega kabineta: DRAGANA EVTIMOVA

Oktobra v našem prevajalskem rezidentskem stanovanju Sovretov kabinet na Dolu pri Hrastniku gostimo makedonsko prevajalko DRAGANO EVTIMOVO (1984), ki prihaja iz Skopja. Na Filološki fakulteti Blaže Koneski Univerze sv. Cirila in Metoda v Skopju je diplomirala iz makedonske in južnoslovanske književnosti ter slovenskega jezika, na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz slovenskega jezika in književnosti, magistrirala pa je iz kulturologije na Inštitutu za makedonsko literaturo v Skopju.

Dragana Evtimova je v makedonski jezik prevedla dela mnogih slovenskih avtoric in avtorjev, med drugim Nataše Kramberger, Suzane Tratnik, Katarine Marinčič, Polone Glavan, Jele Krečič, Gorana Vojnovića, Jasmina B. Freliha, Mihe Mazzinija in Andreja Blatnika. Svoje prevajalsko znanje izpopolnjuje z udeležbo na prevajalskih delavnicah in seminarjih. Ob prevajanju tudi sama ustvarja; je avtorica več pesniških zbirk in romana (v soavtorstvu z Vladimirjem Lukašem). Njene pesmi so bile prevedene v več jezikov in objavljene v domačih in tujih literarnih revijah (v slovenščini v reviji Poetikon). Od leta 2017 je članica Društva makedonskih pisateljev.

Dragana Evtimova namerava v času rezidenčnega bivanja končati svoj prevod romana Zaspi, mala moja, zaspi pisateljice Irene Svetek, navezati stike s čim več slovenskimi založniki in spoznati nova slovenska literarna imena in dela.

Dragana Evtimova foto zasebni arhiv 3
          Foto: Dirk Skiba

Prevajalska rezidenca Sovretov kabinet je del programa mednarodnega sodelovanja, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Soustanoviteljica Sovretovega kabineta je Občina Hrastnik.

Logo JAK in MOL