Junijska rezidentka Sovretovega kabineta: ALINA POPESCU

Junija v našem prevajalskem rezidentskem stanovanju Sovretov kabinet na Dolu pri Hrastniku gostimo ALINO POPESCU, ki prihaja iz Romunije. Alina Popescu je prevajalka iz slovenskega v romunski jezik ter doktorska študentka Fakultete za tuje jezike in književnosti Univerze v Bukarešti, kjer se ukvarja z disertacijo, naslovljeno Postmodernizem v slovenski kratki zgodbi. Čeprav je diplomirala iz hrvaškega in francoskega jezika, se je slovenščine kot tretjega jezika začela učiti že leta 2000 in jo vse do danes izpopolnjevala na lektoratih Univerze v Bukarešti, seminarjih na ljubljanski Filozofski fakulteti, pri Centru za slovenščino kot drugi/tuji jezik in na  Mednarodnem prevajalskem seminarju slovenske književnosti v organizaciji Javne agencije za knjigo RS.

Iz slovenščine je prevedla naslednja dela: knjigi za otroke Groznovilca in divja zima ter Groznovilca v hudi hosti Jane Bauer, romana Sušna doba Gabriele Babnik in Čefurji raus! Gorana Vojnovića, odlomek Cankarjeve Hiše Marije Pomočnice za Antologijo literature Ivana Cankarja s prevodi v tuje jezike, gledališko delo Nikita. Rojena 1985., ki so jo za Gledališče Glej zasnovali Miha Golob, Maruša Majer in Maja Šorli, v Romuniji pa je bila uprizorjena v Teatrul Mic v Bukarešti ter Čehovo igro Višnjev vrt, uprizorjeno v SNG Maribor, ki je gostovala na mednarodnem gledališkem festivalu v Bukarešti. Trenutno je v središču njenega zanimanja slovenska literatura za otroke in mladino, ki se ji posveča tudi na prevajalski rezidenci.

 

Alina Popescu

 

Prevajalska rezidenca Sovretov kabinet je del programa mednarodnega sodelovanja, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Soustanoviteljica Sovretovega kabineta je Občina Hrastnik.

 

Logo JAK in Obcina Hrastnik
Foto: zasebni arhiv