POSREDUJEMO OBVESTILA: literarni večer DSP, rezidenčni program v Barceloni, okrogla miza na FF UM in kolumna Iztoka Ilca

POSREDUJEMO OBVESTILA: literarni večer DSP, rezidenčni program v Barceloni, okrogla miza na FF UM in kolumna Iztoka Ilca

Literarno-pogovorni večer DSP ob mednarodnem dnevu maternih jezikov
Sreda, 21. 2. 2024, ob 18.00 v dvorani DSP (Tomšičeva 12, Ljubljana)

DSP in mednarodni dan jezikov

***

Barcelona rezidenčni program za pisatelje in književne prevajalce
Rok za prijavo: četrtek, 29. 2. 2024

Vabljeni, da se udeležite rezidenčnega programa v rezidenci Vil·la Joana, ki se nahaja v naravnem parku Collserola in si prostore deli z literarnim muzejem MUHBA, posvečenim pesniku Jacintu Verdaguerju. Od mestnega središča Barcelone je oddaljena približno 30 minut z javnim prevoznim sredstvom.

Rezidenčni program je namenjen pisateljem in književnim prevajalcem, ki delajo na projektih, povezanih z mestom Barcelona. Izbrani rezidentje bodo v rezidenci prebivali 3 tedne in se udeleževali literarnih oz. prevajalskih dogodkov.

Rok za prijavo je četrtek, 29. 2. 2024.

Več o rezidenčnem programu izveste tukaj.
Prijavni obrazec je na voljo tukaj.

Več o možnostih štipendiranja prevodov Instituta Ramon LLull izveste tukaj (velja tudi za druge prevode).
Več o kritju stroškov mobilnosti pa je objavljeno tukaj (velja tudi v primerih drugih poti).

***

Okrogla miza: Nemški jezik in študij prevajalstva kot izziv in priložnost
Sreda, 6. 3. 2024, ob 14.00, Filozofska fakulteta UM (Koroška cesta 160)

Oddelek za prevodoslovje Filozofske fakultete Maribor vabi na okroglo mizo Nemški jezik in študij prevajalstva kot izziv in priložnost, kjer bo osrednja tema, kako študij nemškega jezika narediti spet privlačen za bodoče študente ter kakšni izzivi in priložnosti čakajo bodoče diplomante prevajalstva z nemško-slovensko jezikovno kombinacijo. Sodelujejo: Julia Neblich, vodja oddelka za kulturo in stike z mediji na nemškem veleposlaništvu v Sloveniji, Sonja Reiser-Weinzettl, svetovalka avstrijskega veleposlaništva v Sloveniji in direktorica Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana, Neja Morato Štucin, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Andreja Pignar Tomanič, prevajalka, konferenčna in sodna tolmačka v svobodnem poklicu, dr. Amalija Maček, konferenčna tolmačka in prevajalka na FF UL, dr. Brigita Kacjan, predmetna didaktičarka za nemški jezik na FF UM in dr. phil. Aleksandra Nuč Blažič, konferenčna tolmačka in prevajalka na FF UM. Pogovor bo moderiral dr. Simon Zupan, izredni profesor na FF UM.

Več o dogodku izveste tukaj.

***

Kolumna Iztoka Ilca: Ogljičnost črke

Vabljeni k branju kolumne Ogljičnost črke prevajalca in podpredsednika DSKP, Iztoka Ilca, ki jo je kot redni kolumnist napisal za spletni portal LUD Literatura.

Kolumno si lahko preberete tukaj.