Ludwig Hartinger – prejemnik nagrade Fabjana Hafnerja 2023, posebna omemba tudi Alexandri Natalie Zaleznik

Nagrado Fabjana Hafnerja, ki se podeljuje za izjemne prevode prevajalcev iz slovenščine v nemščino in obratno, je letos prejel Ludwig Hartinger za prevod izbranih pesmi Srečka Kosovela, izdanih v zbirki Mein Gedicht ist mein Gesicht (Otto Müller Verlag, 2023). Strokovna komisija v sestavi dr. Neva Šlibar (predsednica), dr. Lars Felgner in Zdenka Hafner-Čelan je v utemeljitvi med drugim zapisala: »Hartingerjeva knjiga je veliko več kot nabor prevodov pesmi; njegovo globoko poznavanje opusa Srečka Kosovela omogoča, da za nemško govoreče bralce inscenira celosten pogled na pesnika in njegovo ustvarjanje. […] velika umetnost prevajanja je namreč, da zveni prevod, kot da bi bil original, in to umetnost obvlada Ludwig Hartinger v jezikovni povezavi slovenščine in nemščine mojstrsko.«

Komisija je ob tem posebej izpostavila in pohvalila še prevod otroške knjige Anje Štefan Zajčkova hišica (nem. Ein Haus für Hase, Baeschlin Verlag, 2023) Alexandre Natalie Zaleznik, z omembo pa je želela izpostaviti tudi kulturni pomen otroške in mladinske literature, ki žal pogosto ostaja prezrta.

Nagrado Fabjana Hafnerja podeljujejo Goethe-Institut Ljubljana, Literarisches Colloquium Berlin (LCB), Dežela Koroška, Musil-Institut/Koroški literarni arhiv (Univerza v Celovcu), Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) in Avstrijski kulturni forum Ljubljana, poimenovana pa je po prevajalcu, pesniku in literarnemu zgodovinarju Fabjanu Hafnerju (1966–2016), ki je na področju prevajanja tako v slovenskem kot v nemškem govornem prostoru pustil neizbrisljivo sled.

V okviru projekta »Cities of Translators«, ki sta ga kurirali Amalija Maček in Tanja Petrič, je nastal tudi videopogovor z nagrajencem, ki si ga lahko ogledate tukaj. Pogovor v nemščini je posnel in režiral Urban Zorko, medtem ko ga je Anja Naglič prevedla v slovenščino in podnaslovila.

Čestitkam obema nagrajencema – Ludwig Hartinger je med drugim tudi prejemnik Lavrinove diplome 2022 in Alexandra Natalie Zaleznik članica DSKP – se pridružuje tudi upravni odbor DSKP!

Foto utrinki z dogodka:

Foto: Tanja Petrič, Iztok Ilc in Javna agencija za knjigo RS