POSREDUJEMO OBVESTILA: pogovora s prevajalcema Brankom Madžarevičem in Nadjo Dobnik ter anketa

Montaigne slika

Pogovor o Montaignevih Esejih v prevodu Branka Madžareviča
Torek, 30. 1. 2024, ob 18.00, Vodnikova domačija Center (THL, Stritarjeva 7, Ljubljana)

Vabljeni na pogovor o Esejih Michela de Montaigna, ki so prejšnje leto v prevodu Branka Madžareviča izšli pri založbi Beletrina. Z izjemnim prevajalcem Brankom Madžarevičem, prejemnikom Sovretove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, se bosta pogovarjala filozof, dr. Janko Lozar Mrevlje, in jezikoslovec, prevajalec in prav tako prejemnik Sovretove nagrade, dr. Primož Vitez.

Kot je zapisal Primož Vitez, obstajata vsaj dva razloga za ta pogovor:
»Prvič, Michel de Montaigne je ključni renesančni avtor, ki je moderni dobi olajšal pot v (samo)refleksijo. Njegovi Eseji (1580–1592) so obenem filozofsko in literarno besedilo, veličasten poskus uvida v človeško naravo in družbo. Ta poskus je esej, tekst tedaj hibridnega žanra, ki mu je Montaigne dal ime, da vztrajno raste še danes.
In drugič, prevajalec Branko Madžarevič je v zadnjih treh desetletjih izvedel mogočen ustvarjalni podvig in Eseje prvič v integralni verziji prevedel v slovenščino. Slovenščina s tem dobiva jasen uvid v eno od bistvenih etap v razvoju človeške civilizacije in njene literature.«

Pogovor o umetni inteligenci in prevajanju
Ponedeljek, 5. 2. 2024, ob 19.00, založba LUD Literatura (Trubarjeva 51, Ljubljana)

V okviru pogovornega cikla Umetna inteligenca v kulturi bo tokrat v ospredju aktualna in pereča tema o umetni inteligenci na področju prevajanja. Strojna orodja so že nekaj časa del prevajalskega vsakdana, s pojavitvijo velikih jezikovnih modelov in storitev, kot je ChatGPT, pa so se vprašanja o naravi in prihodnosti prevajalskega poklica še dodatno zaostrila. Po drugi strani pa bi nadaljnji napredek teh tehnologij gotovo še dodatno olajšal medkulturno posredovanje in komunikacijo.

O tej in drugih dilemah uporabe umetne inteligence v prevajanju se bo s prevajalko, dr. Nadjo Dobnik pogovarjal Martin Justin.

Spletna anketa o trendih v prevajalskem sektorju za leto 2024

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji vabi k izpolnjevanju spletne ankete o trendih v prevajalskem sektorju za leto 2024. Anketa bo odprta do srede, 31. 1. 2024.

Povezava do ankete je na voljo tukaj.

Rezultati bodo objavljeni v torek, 19. marca 2024, prek spletne predstavitve ob 16. uri, na katero se lahko prijavite ob izpolnitvi ankete.