Podelitev nagrade Radojke Vrančič in pogovor z nagrajencem Kajetanom Škrabanom

Društvo slovenskih književnih prevajalcev
podeljuje NAGRADO RADOJKE VRANČIČ za leto 2023

prevajalcu KAJETANU ŠKRABANU

za prevod Ugovorov in odgovorov v monografiji
Renéja Descartesa MEDITACIJE  Z UGOVORI IN ODGOVORI
(Društvo za teoretsko psihoanalizo, 2021)

Nagrado bomo podelili na pogovornem dogodku
v četrtek, 23. novembra 2022, ob 18. uri na Pisateljskem odru
v okviru 39. Slovenskega knjižnega sejma
(Gospodarsko razstavišče v Ljubljani) in
v sodelovanju s 3. programom Radia Slovenija – programom Ars.

Nagrado Radojke Vrančič podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev za posebno uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino, in sicer prevajalcem do vključno 35. leta starosti. Nagrada je bila ustanovljena leta 2002, prvotno se je imenovala priznanje za mladega prevajalca; od leta 2013 se imenuje po ugledni slovenski prevajalki in mentorici mladih prevajalcev Radojki Vrančič.

Strokovna komisija za nagrade in priznanja DSKP v sestavi Lijana Dejak, Nina Gostiša, Marjanca Mihelič, Veronika Simoniti in dr. Štefan Vevar (predsednik) v utemeljitvi za letošnjo nagrado zapiše, da je Kajetan Škraban »izpričal suvereno interpretativno kompetenco, hkrati pa – poseben kompliment! – uglajeno lahkotnost v izrazu, skorajda nonšalanco tiste vrste, ki jo pri tako zapleteni sintaksi premorejo samo izkušeni mojstri«.

Utemeljitev za nagrado je v celoti dostopna tukaj.

Pogovor z nagrajencem Kajetanom Škrabanom in prejemnico nagrade za najboljši knjižni prvenec PIO PREZELJ bo vodila radijska novinarka in literarna kritičarka TINA KOZIN. Prireditev, ki jo režira SAŠKA RAKEF, bo mogoče poslušati v neposrednem prenosu na Programu Ars.

 

MladiPrevajalec 2023 FBcover 2 final

Pogovor z nagrajencem je dostopen tukaj.
Fotoutrinke z dogodka si lahko ogledate tukaj.

Nagrado Radojke Vrančič v okviru programa literarnih prireditev sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. V sodelovanju z 39. Slovenskim knjižnim sejmom in 3. programom Radia Slovenija – programom Ars.

JAK in ARS logotipa

SKS 2023 celotni logotip