Mihelič, Marjanca

Ciljni jezik:

slovenščina

Področja prevajanja:

proza, dramatika, družboslovna in humanistična besedila

Biografija:

Marjanca Mihelič je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomirala iz slovenskega jezika in književnosti ter filozofije. Med letoma 1986 in 1992 je bila zaposlena kot lektorica slovenskega jezika na Univerzi v Budimpešti. Trideset let prevaja najvidnejše avtorje in avtorice sodobne madžarske književnosti. Svoje prevode objavlja v revijah, zbornikih (Festival Vilenica, Festival poezije in vina), antologijah in kot samostojne knjižne izdaje. Med slednjimi so tudi romani treh dobitnikov velike nagrade Vilenica (Péter Esterházy, Péter Nádas in László Krasznahorkai). Za Radio Slovenija je pripravila več literarnih oddaj o sodobni madžarski prozi.

Leta 1993 in 2007 je prejela nagradno prevajalsko štipendijo Sklada Milána Füsta, bila večkrat gostja prevajalske hiše na Madžarskem in se udeležila mednarodnih prevajalskih taborov. S prispevki o madžarsko-slovenski tematiki je sodelovala na več mednarodnih simpozijih na Madžarskem in v Sloveniji.

Med letoma 2000 in 2004 je bila članica žirije mednarodnega literarnega festivala Vilenica.

Leta 2012 jo je madžarska vlada za prevajanje in predstavljanje madžarske književnosti nagradila z odlikovanjem viteški križ − madžarskim redom za zasluge.

Leta 2016 in 2019 je bila v ožjem izboru za Sovretovo nagrado. Leta 2021 je za prevod kratke proze Lászla Krasznahorkaija prejela Sovretovo nagrado.

Nagrade, priznanja:

2012  odlikovanje viteški križ (madžarski red za zasluge) ji je podelila madžarska vlada za prevajanje in predstavljanje madžarske književnosti

2021  Sovretova nagrada za prevod zbirke kratkih zgodb Svet gre naprej Lászla Krasznahorkaija

Bibliografija:

PDF ikona e1665655224432