Pregelj, Barbara

Izvirni jezik:

baskovščina, galicijščina, katalonščina, slovenščina, španščina

Ciljni jezik:

slovenščina, španščina

E-pošta:

barbara.pregelj@guest.arnes.si

Izvirni jezik:

baskovščina, galicijščina, katalonščina, slovenščina, španščina

Ciljni jezik:

slovenščina, španščina

Področja prevajanja:

proza, poezija, dramatika, družboslovna in humanistična besedila, podnapisi, strokovna in tehnična besedila, tolmačenje

Spletna stran:

https://barbarapregelj.com/

Biografija:

Barbara Pregelj je doktorica literarnih ved in pridružena profesorica na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici, raziskovalka, prevajalka in urednica.

Redno dejavno sodeluje na kongresih, simpozijih, okroglih mizah doma in v tujini. Je avtorica strokovnih in znanstvenih monografij, znanstvenih in strokovnih člankov in poglavij v znanstvenih monografijah. Deluje tudi kot prevajalka v slovenščino in španščino, njena prevodna bibliografija obsega prek osemdeset knjižnih naslovov v slovenščini in ducat prevodov slovenskih avtorjev v španščini. Med drugim je podpisala prevode M. Vargasa Llose, C. Fuentesa, J. Maríasa, J. J. Millása, R. Arenasa, V. Piñere, C. Santos. J. K. Igerabideja, M. T. Andruetto, Isol, F. Garcíe Lorce, v španščini pa P. Svetine, J. Bauer, M. Koren, M. Musil, I. Mlakar Črnić, A. Debeljaka, M. Kovača in drugih. Je tudi stalna sodna tolmačka za španski jezik.

Je članica upravnega odbora Društva slovenskih književnih prevajalcev, kjer je med drugim koordinirala dejavnosti, povezane s pripravo Bele knjige o prevajanju, ki jo je tudi uredila. Je tudi članica uredniškega odbora revije Otrok in knjiga ter članica uredniškega odbora revije o prevajalstvu Hieronymus. Je prejemnica nagrade lirikonov zlat, PONT ter pletenice za posebne dosežke, njeni prevodi so dobili znak kakovosti mladinskih besedil zlato hruško, bila je tudi med finalisti za nagrado esAsi in nagrado Vasje Cerarja za vrhunske prevode mladinske književnosti.

Nagrade, priznanja:

2022  nagrada pletenica Občine Medvode za transdisciplinarni projekt raziskovanja življenja in dela Branislave Sušnik

2021  listina PONT, ki jo je prejela kot priznana strokovnjakinja s področja jezika in književnosti.

2019  lirikonov zlat