Vevar, Štefan

Izvirni jezik:
nemščina
Ciljni jezik:
slovenščina

E-pošta:

Stefan.vevar@guest.arnes.si

Izvirni jezik:

nemščina

Ciljni jezik:

slovenščina

Področja prevajanja:

proza, poezija, dramatika, družboslovna in humanistična besedila

Biografija:

Štefan Vevar, rojen leta 1953 v Slovenj Gradcu, leta 1978 diplomiral iz angleščine in nemščine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Pozneje avtor številnih prevodov, zlasti nemških klasikov (trije prevodi Goetheja, Schiller, dva prevoda Musila, Broch, Kafka, Stifter, Bernhard, Fontane, Grass, Novalis, Sebald, Geiger, Ransmayr, Haderlap, Seiler …), pa tudi člankov in predgovorov k nemški literaturi v slovenskih prevodih ter prispevkov o teoriji in kritiki prevajanja; med njimi tudi monografije Temeljni vidiki in principi teorije literarnega prevajanja (2000).

Leta 1999 je na Oddelku za germanistiko Filozofske fakultete v Ljubljani magistriral in l. 2011 doktoriral z disertacijo: Fenomen Goethe: njegova estetika in poetika med izvirnikom in slovenskim prevodom. Leta 2012 je pri založbi Literatura izšla monografija z istim naslovom.

Leta 2013 je izdal monografijo Vrvohodska umetnost prevajanja.

Nagrade, priznanja:

2019  avstrijska državna nagrada za prevajanje za opus prevodov iz avstrijske književnosti

2017  nagrada Fabjana Hafnerja za najboljši prevod iz nemške literature v zadnjih dveh letih, in sicer za prevod dela Saturnovi prstani W. G. Sebalda

1999 Sovretova nagrada za prevod Goethejevega romana Učna leta Wilhelma Meistra

Za prevode romanov Poslednji svet Christopha Ransmayrja, Mesečniki Hermanna Brocha Dobro se imamo Arna Geigerja, Leteča gora Christopha Ransmayrja, izbranih pesmi Ericha Frieda, celotne kratke proze Franza Kafke v štirih knjigah ter romanov Posebni spomin Roze Masur Vladimirja Vertliba ter Mraz Thomasa Bernharda je osemkrat prejel avstrijsko prevajalsko premijo.

Bibliografija:

PDF ikona e1665655224432